Psihoterapie de familie

Terapia de familie abordeaza sistemele de interactiuni (relatiile) care se stabilesc intre membrii acesteia, modul in care se organizeaza viata familiilor, toate aceste procese avand drept rezultat mentinerea unui echilibru (homeostazie), tradus adesea prin protejarea existentei familiei.  Relatiile de familie joaca un rol cheie in ceea ce priveste sanatatea emotionala a fiecarei persoane in parte si influenteaza semnificativ perpetuarea tiparelor de relationare intre generatii si in relatia de cuplu a urmasilor.

Adesea familiile se confrunta cu provocari date fiind diferentele dintre membri, stressul prelungit, neintelegerile, durerea  sau dificultatile cu care se confrunta cei dragi.  Familiile apeleaza la terapie cand trec prin evenimente stresante de viata (trecerea la o noua etapa din ciclul vietii de familie, posibilitatea divortului sau separarii,  boala sau decesul unui membru, conflicte dintre parinti-copii, stress legat de scoala, loc de munca, dificultati psihosexuale, prezenta anumitor simptome la unul sau mai multi membri ai familiei – depresie, anxietate, psihoze, adictii, ADHD, tulburari alimentare).

Scopul terapiei de familie e sa obtina cat mai multe puncte de vedere asupra situatiilor cu care se confrunta persoanele si a lucreze la imbunatatirea relatiilor, incurajandu-i sa comunice unii cu altii, sa empatizeze si sa accepte diferentele, sa-si exprime nevoile unii in fata altora, acestea sa fie intelese, membrii sa se sustina reciproc pentru a initia si mentine schimbarile utile in viata lor.    

Concret, terapia poate ajuta familiile sa: inteleaga mai bine cum functioneaza ca unitate; sa identifice punctele forte dar si zonele unde ar putea consolida relatiile; sa-si imbunatateasca strategiile de gestionare a conflictelor si de rezolvare a problemelor; consolideze unitatea familala sau sa asigure o separare sanatoasa  (a copiilor adulti de parinti sau in cazul cuplurilor care se despart).

Durata procesului este variabila, insa, in medie, implica intre 12-24 de sedinte.